Brev-id: 
30181      Se originalbrev
Dato: 
1955-03-01
Afsender: 
Martinus
Modtager: 
Anna Ørnsholt
Afsendersted: 
Frederiksberg
Modtagersted: 
Indien
Emne: 
Tak for breve og oversættelser. M's stærke forkølelse. M skriver en bog om sine oplevelser. M's aktiviteter og rejse til Island. Gamle og invalider på 14 dages gratis ophold i Klint.

Den 1. Marts 1955.

Kære Anna Ørnsholt!
     Maa jeg hermed sige Dem inderlig Tak for alle de mange kærlige Breve, vi har modtaget fra Dem, og for Oversættelserne, som jeg er umaadelig glad for. Det skal blive dejligt at faa dem trykt. Det er ogsaa rart, at vi kan trykke disse paa vore egne Maskiner uden at være afhængig af en Bogtrykker. Men det vil tage sin Tid.
     Jeg fik en meget slem Forkølelse, da jeg kom hjem fra Østen. Den varede en hel Maaned, noget der er ganske usædvanligt for mig. Jeg plejer at komme meget hurtig over den Slags Smaasygdomme. Men denne Gang tog det Tid. Det maa sikkert skyldes den pludselige Overgang fra Tropevarme til vor kolde Vinter, som netop holdt paa at tage til, da jeg kom hjem. Det lange Ophold i Indiens dejlige Varme havde sikkert gjort det helt af med den Hærdning imod Kulde, som ens Slimhinder som Regel er beriget med her i de kolde Egne. Men nu er jeg heldigvis kommet godt over dette Ubehag.
     Jeg har i den forløbne Tid, siden jeg kom hjem fra Østen, foruden at besørge mit sædvanlige Skrivearbejde og heri ogsaa indbefattet den Bog jeg skriver om min Rejse og ligeledes ogsaa besørget min Foredrag, arbejdet med at fremstille Lysbilleder efter mine Fotos fra Japan og Indien. Ligeledes har jeg ogsaa haft Arbejde med at tilklippe og splejse Filmen, jeg tog de nævnte Steder. Mandag den 7. og Tirsdag d. 8. Marts skal jeg holde Foredrag med Lysbilleder og Film fra min rejse her på Instituttet. Derefter skal jeg i Ugen fra den 14. til den 19. Marts give Kursus i Aandsvidenskab i Odense og Aarhus. Emnerne er "Bønnens Mysterium" og "Hinsides Dødsfrygten". I Ugen fra den 20. til den 27. Marts skal jeg give mit Rejseforedrag med Lysbileder og Film i Odense, Esbjerg, Herning, Skive, Aarhus og Aalborg. Derefter er vi imidlertid naaet frem til Paaske. Da skal vi op til vort dejlige Klint, til Villa Rosenberg og holde Paaske der. Det skal blive dejligt at faa slappet af et par Dage. Efter Paaske skal jeg give Kursus i Aandsvidenskab her paa Instituttet. Mine Søndagsforedrag fortsætter lige til Pinse. Og dermed slutter Vintersæsonen her. Derefter skal jeg give Kursus i Aandsvidenskab på Island i Juni Maaned. Rejsen og Opholdet betaler Islændingene. Jeg glæder mig meget til Turen. I 1952 var jeg ogsaa paa Island og havde stor Succes. De teosofiske Lokaler i Reykjavik kunde ikke rumme Tilslutningen. Mine Foredrag blev derefter holdt i en af Byens Biografer. I Akureyri paa Nordlandet gik det ligesaadan. Her lejede man Teatersalen. Derefter blev jeg inviteret til et Besøg hos Islands Præsident og ligeledes hos Landets Biskop, der var overordentlig begejstret for mig og min Mission. Men han er siden gaaet over til det aandelige Plan. Vi har siden haft en god Tilslutning til Sagen her fra Island og solgt en Masse Litteratur deroppe. Men Island er jo en stor Modsætning til Indien og Japan. Islands Sommer er nærmest som den danske April.
     Efter mit Besøg paa Island begynder Undervisningen og Foredragene i Feriebyen 1. Juli. For Gerner Larssons Vedkommende, da er hans Sæson forbi til 1. April her paa Instituttet, idet han til nævnte Dato hvert Aar tager til Klint sammen med sin Hustru og lille Søn for at forberede Sæsonen her. Allerede den 1. Maj modtager vi gamle Aldersrentenydere, [side 2] som faar gratis Ferie hos os udenfor Højsæsonen, det vil sige i Maj, Juni, August og September. Her faar 300 gamle Mennesker og Invalider hver 14 Dages gratis Ophold i Feriebyen. Dog er Kosten ikke medregnet heri. Den maa de selv sørge for. Men her er baade Gartneri og Købmandsbod i Feriebyen, ligesom der i Husene er Køkken og tilhørende Inventar. Jeg haaber inderligt, at der engang skal blive et "indisk" Hus i Feriebyen paa samme Maade, som der er blevet et "svensk" Hus, ligesom det vist ikke varer længe inden vi ogsaa faar et "norsk" Hus. Gerner Larsson har lige været i Oslo og faaet oprettet en Studiekreds der, ligesom han Vinteren igennem har maattet flyve til Kredsene i Stockholm, Gøteborg og Malmø. Som De ser kære Anna, er der Liv i vort Arbejde i Menneskehedens Tjeneste.
     Mine Film og Fotos fra Rejsen er blevet gode. Navnlig blev de smaa Børns Mælkedrikning hos Dem meget smukt gengivet i straalende Farver. Naar jeg nu bliver færdig med at fremstille Lysbilleder efter mine Fotos skal jeg til at lave Papirsbilleder efter de bedste af disse. Og da vil glæde mig at sende Dem nogle. Ligeledes skal Venka ogsaa have nogle. Ja, kære Anna! Jeg tænker tit paa de kærlige og dejlige Mennesker og den straalende Natur, jeg kom til at opleve i Indien, ligesom jeg er klar over, at jeg uden Deres store Bistand og Interesse for min Mission og Sag sikkert aldrig vilde være kommet til at opleve. Igennem Arbejdet paa min Bog om Rejsen, igennem mine Foredrag, Film og Lysbilleder kommer mange Mennesker nu til at genopleve mit eget store Eventyr. I min Beskrivelse af Dem har jeg foreløbig udtrykt, at De i sin Tid har været Sekretær hos Nehru, men jeg ved ikke, om det er det rigtige Udtryk eller findes der en anden Betegnelse, der er bedre, da vil jeg meget gerne have Besked derom. Jeg vil nødig skrive noget forkert.
     Jeg har glædet mig meget over de smukke Ord om mig, som Venka skrev til Dem. Han er en vidunderlig Mand. Jeg haaber ogsaa at faa ham at se igen engang. Det var glædeligt, at den unge Lærerinde har saa stor Interesse for Sagen og ligeledes med Hensyn til Damen fra Karazi rent bortset fra den store Glæde, det var at lære Lulu og de øvrige af de elskelige Mennesker at kende, som hører til Deres Vennekreds.
     Den lille Krishnafigur, jeg købte i Bangalore, er forlængst ankommet, men var knust. Det mærkelige var, at det saa ud til, at den allerede var knust, inden den var blevet indpakket. Pakken havde tilsyneladende ikke lidt Spor af Overlast, ligesom Figurens syntes at være rigeligt indpakket i beskyttende Materiale. Af den Grund har jeg ikke sendt den tilbage og krævet den byttet. Jeg er bange for, at det muligvis er en Indfødt, der er kommet til at tabe den paa Gulvet og saa i sin Angst for Konsekvenserne ikke har turdet meddele Situationen til sin Overordnede. Da den udmærket kan limes sammen, uden at det bliver nævneværdigt synligt kan jeg alligevel faa Glæde af den.
     Som jeg allerede har nævnt, fik vi megen Sne og Kulde her hjemme, som slet ikke er forbi endnu. Det fryser stadigt en halv Snes Grader og undertiden har Kulden været nede på ÷ 20 Grader Celcius. Denne voldsomme Kontrast til Østens Klima, kan naturligvis ikke undgaa at lede ens [side 3] Tanker tilbage til det milde, varme og skønne Indien med sine Sommerfugle, Guldsmede, Lotusdamme, Aber og farvede Fugle etc. samt de vidunderskønne smilende Mennesker. De kan tro, denne Rejse har givet mig et vidunderligt "Mindernes Kildevæld", som det i stille og ensomme Timer er vidunderligt at dvæle ved. Nu glæder jeg mig over at kunne overføre de skønne Minder og Oplevelser over i min Bog, saa andre ogsaa kan faa oplevet noget af det Eventyr, det er at opleve Indien og de andre skønne Omraader i det fjerne Østen. Særlig levende staar de smukke Morgener over Nilgirisbjærgene set fra Deres dejlige Villa.
     Vil De være venlig at hilse Raju og hans lille Kone og ønske ham til Lykke med den lille Nyfødte. – Han skal ogsaa nok faa sine Billeder senere sammen med Billederne til Dem. – Og hermed de kærligste Hilsener til Dem selv samt en inderlig Tak for Deres kærlige Medarbejderskab i Sagen. Dernæst de kærligste Hilsener til de kære Mennesker, jeg lærte at kende i Samværet med Dem.

Martinus


Kommentarer kan sendes til Martinus Institut.
Oplysninger om fejl og mangler samt tekniske problemer kan sendes til webmaster.