Kosmiske glimt
Artiklen: Kosmiske glimt
Kosmiske glimt
1. KAPITEL
Livsoplevelsens kontraster
Ligesom menneskene kan komme ind i ulykkelige situationer og opleve sorgens og lidelsens mørke øjeblikke, i hvilke de i værste fald ikke kan se nogen som helst mening i deres tilværelse, således kan de også komme til at befinde sig i situationer, hvor livet kulminerer i en lysoplevelse, en slags ekstasetilstand, hvor alt fornemmes som strålende lykke og glæde. Det ufærdige menneske vandrer således mellem to yderpunkter i sin tilværelse, et mørke og et lys, et »Getsemane« og et »Himmerige«, det kan opleve både en »korsfæstelse« og en »opstandelse«.
      Det lille barn lever også i en skiften af sorg og glæde, men det kommer som regel hurtigt og nemt over sine sorger, hvis det er omgivet af et par kærlige forældre, der er som skytsengle for det i dets fysiske tilværelse. For det voksne menneske kan det derimod i almindelighed være betydeligt mere vanskeligt at få bugt med sorgerne og bekymringerne. Disse vanskeligheder kan endda føre mennesker til selvmord, fordi de tror, at vanskelighederne blot er af fysisk art og kan undslippe gennem døden.
      Selvmorderen vil dog erfare, at hans bekymrede tilstand er af psykisk art, og at den også eksisterer uafhængigt af det fysiske legeme. Han lever i sin egen mørke tankeverden, når han har forladt sin fysiske organisme, og kan kun blive befriet for disse tanker gennem bønnens magt. Det vil han blive, idet han, uden at vide det, er omgivet af skytsånder, hvis specielle opgave det er at hjælpe de mennesker, som efter at have forladt deres fysiske krop befinder sig i en ulykkelig skærsildstilstand, hvor de er lukket inde i deres egen mørke tankeverden som i et mentalt fængsel.
      Når de beder om hjælp, og det vil selv den mest overbeviste materialist og ateist før eller senere gøre, er det, ligesom de indstiller deres bevidsthed på en anden bølgelængde, og så kan de pludselig se og opleve de kærlige væsener, som hele tiden har været omkring dem, og som nu, fordi de selv har lukket op for dem, kan komme til at suggerere deres mørke tanker bort, ligesom et par forældre trøster og hjælper et ulykkeligt barn.