Stjernesymbol i menu


Nyhet

Information fra rådet

20.03.2013

Instituttets ophavsret

Martinus Institut har ophavsretten til Martinus’ værk. At have ophavsret til et værk betyder efter ophavsretsloven, at man har eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden i oprindelig eller ændret skikkelse, i oversættelse, omarbejdelse i anden litteratur- eller kunstart eller i anden teknik.

Reaktion overfor krænkelser af ophavsrettigheder

Martinus Institut har gennem længere tid været udsat for en række krænkelser af ophavsrettighederne til Martinus’ værker, som blev skænket af Martinus til Martinus Institut i gavebrev af 18. Juni 1980. Rådet har i den anledning besluttet, at der skal tages retslige skridt overfor krænkerne, hvis krænkelserne ikke ophører.

Da Instituttet januar 2010 fik kendskab til de første krænkelser, henvendte rådet sig til advokatfirmaet Kromann Reumert for at få assistance i sagen. Der blev i den forbindelse udarbejdet en redegørelse af de juridiske omstændigheder og reaktionsmuligheder. Rådet besluttede på den baggrund at sende et brev til de pågældende med anmodning om ophør af krænkelserne. De involverede reagerede imidlertid ikke positivt herpå og har efterfølgende optrappet deres virksomhed.

Krænkelsernes omfang

Kromann Reumert har vurderet, at krænkelserne blandt andet omfatter kopiudgivelse af Livets Bog (Bind I-VII) (faksimileudgave), en række af småbøgerne, Det Evige Verdensbillede 1-3, Logik, samt Bisættelse. Scannede kopier af Livets Bog 1-7, Logik, Bisættelse, småbog 1-25, Det Evige Verdensbillede 1-4 samt en stor mængde artikler, er blevet gjort tilgængelige for download på en dansk hjemmeside. På denne hjemmeside findes også en række lydfiler med Martinus´ foredrag. De fleste bogtitler fra hele værket er uden Instituttets tilladelse lagt ud på Google Books. På Google Docs er kopier af følgende engelske oversættelser gjort tilgængelige: Livets Bog, bind 1-7, Logik, Bisættelse, flere småbøger samt en stor mængde Martinus-artikler. En del af disse, herunder Livets Bog, er råoversættelser fra tresserne, som ikke er korrekturlæste eller gjort færdige til udgivelse.

Rådets retslige skridt

For at give krænkerne en sidste chance til at ophøre med omtalte aktiviteter uden indblanding af retslige myndigheder, har Kromann Reumert udfærdiget en stævning, som er sendt til de involverede med en meddelelse om, at med mindre disse anerkender Martinus Instituts eneret, accepterer at ophøre med deres krænkende virksomhed og udleverer de omtalte værker, vil stævningen blive indgivet til retten.

Kromann Reumert har endvidere, på rådets vegne, sendt et brev til Google med anmodning om at fjerne det krænkende materiale fra deres websider.

Motivationen for de retslige skridt

Det skal understreges, at rådets motivation for at tage retslige skridt ikke er at få nogen straffet.

Rådets mål er først og fremmest at få stoppet krænkelserne for at beskytte ophavsretten og dermed bevare Martinus’ værk samt forhindre, at der udgives falske originalmanuskripter.

Salg af kopiudgaver kan skade Martinus Instituts økonomi og dermed Instituttets fundament for fortsat at leve op til sine formål: at bevare Martinus’ samlede værker, som de foreligger fra hans side, at oplyse om disse værker og at gøre værkerne tilgængelige for interesserede via publicering, oversættelse og undervisning på betryggende måde, samt at yde tilskud til aktiviteter, der fremmer disse formål.

Fravalg af retslige skridt kan betyde, at ophavsretten undergraves. Det vil betyde, at Martinus Institut ikke kan forhindre andre krænkelser, og én følge heraf kan blive, at andre kan ændre indholdet af Martinus’ værk og dermed forfalske Martinus’ åndsvidenskab uden at Martinus Institut har mulighed for at beskytte værkerne.

 

13. marts 2013 – Rådet for Martinus Institut